Koi

afb Vijver Javie - japans huis

Vi-Ja-Koi, het kan bijna niet anders dan dat Koi deel uit maken van het leven van mij, Javie Verhoef. En dat klopt helemaal. Ik hou sinds 1995 koi’s en inmiddels mag ik mij gelukkig prijzen met een vijver van ruim 60 m3.

Wat vitalizers voor mij en mijn koi vijver betekenen is deel ik graag met je. In 2006 kreeg ik voor het eerst een vitalizer in handen en ik wist direct dat dit apparaat bijzonder was. Toen verteld werd dat dit soort apparaten toegepast worden bij koi vijvers en dat de resultaten uitstekend zijn was mijn interesse gewekt.

Wel enigszins sceptisch heb ik een vitalizer op mijn vijver aangesloten, zowel op de watertoevoer als op de beluchting. En inderdaad, sindsdien is er wel het één en ander veranderd… Mijn ervaring is dat het water veel langer helder blijft en de verschillende waardes die ik meet blijven vrijwel altijd constant en in evenwicht. Wat me echter heel erg is opgevallen is dat bij het verschonen van de sponzen in het filter ik niets meer ruik. Ook al zitten het filter en de sponzen vol met ontlasting en gebruik ik mijn handen om de sponzen uit te knijpen. Zelfs mijn handen ruiken gewoon nog fris en nee, dan zijn ze nog niet gewassen…

Vitaliseer de vijver

Mijn ervaringen heb ik altijd met anderen gedeeld en zo kwam het dat op een gegeven moment ook vanuit andere bedrijven aandacht kwam voor vitalizers en gevitaliseerd water. Hieronder een mooi ‘visitekaartje’ waar ik best trots op ben.

Verschillende testen van vitalizers op vijvers en quarantainefaciliteiten in binnen- en buitenland leverden verbluffende resultaten op. Op een gegeven moment besloten we de proef op de som te nemen. Welk ander land dan Japan, bakermat van de koi, zou meer geschikt zijn om een ultieme test te ondergaan?

In Japan is een samenwerking aangegaan met de Kataoki Yorijo en met de farm met de meest imposante naam in de koi-wereld: de Dainichi Koi Farm. Voor de test zijn telkens dié opvangvijvers onder de loep genomen die tot op dat moment voor de nodige problemen zorgden.

Opvangvijvers waar het water nooit 100% geschikt leek te zijn voor de groei van tosai en/of nisai. 12 maanden na het starten van de testperiode waren de resultaten verbluffend.
In alle vijvers mét vitalizers zijn alle problemen opgelost, sterker nog … ze behoren momenteel tot de beste indoor groeivijvers van zowel Kataoka alsook Dainichi!
Een mooie visitekaartje konden we onszelf niet toewensen.

Wat zijn de effecten van een vitalizer op het water?

En wat doet dit gevitaliseerde water met een koi karper?

 • gevitaliseerd water heeft een andere structuur. Het voelt voller en zachter. Het water blijft aanzienlijk langer helder, zelfs zonder UV-lamp of ozoninstallatie
 • gevitaliseerd water blijft langer vers
 • ammonia en nitriet nemen merkbaar sneller af
 • beduidend minder algengroei
 • actievere koi’s die toenemen in groei en volume
 • duidelijke verbetering in kleur en ontwikkeling

Voor koi liefhebbers heeft een vitalizer praktische en economische voordelen. Een vitalizer:

 • is eenvoudig te monteren tussen bestaande filtersystemen
 • heeft een lange levensduur
 • werkt zonder stroomverbruik
 • geen onderhoudskosten, geen vervanging van onderdelen
 • geen drukverlies door vernauwing in de leidingen
 • op de beluchting plaatsen geeft minimaal 40% toename in zuurstof aan het water!