Bonsai

Ik was nog geen 10 jaar oud toen ik bij een vriendje thuis kwam. Zijn moeder had in de tuin een prachtige collectie bonsai bomen waar ik gelijk door geraakt was. “Dat wil ik ook leren”, zei ik tegen haar. “Nou”, zei ze “Neem deze boom dan maar mee en als die over een jaar nog leeft dan wil ik het je wel leren”. Een uitdaging die ik maar wat graag aannam en tot op de dag van vandaag heb ik er geen seconde spijt van.

De boom die ik van haar kreeg leeft nog steeds en inmiddels heb ik al ruim 60 bonsai bomen staan. De verzorging vraagt soms best wat aanpassing, zeker in de zomerperiode als de boompjes 2x per dag een dompelbad nodig hebben. Zo is het voor mij niet vreemd als ik een aantal kleinere exemplaren meeneem wanneer ik van huis weg ga.

In de loop der jaren zijn een aantal mensen dankzij mij in aanraking gekomen met deze fascinerende en ontspannende hobby. Sterker nog, ik weet bijna zeker dat ik een aantal mensen via de bonsai tot meer rust en ontspanning heb kunnen brengen. Voor mij is het werken aan en met de boompjes zeer rustgevend en het komt dan ook met regelmaat voor dat ik gewoon de tijd vergeet en me alleen focus op een boompje.

Sommige van mijn bomen zijn al ruim 35 jaar oud en eerlijk is eerlijk, het resultaat mag er zijn. In september was ik als standhouder aanwezig bij de bonsai show van Miyagi in Belgie en daar heb ik naast veel complimenten ook nog eens een groot aantal maal de vraag gehad of ik bomen wilde verkopen. Nu had ik wel een aantal bonsai bomen voor de verkoop bij me maar bijzonder genoeg was de interesse vooral gericht op de veelal oudere exemplaren. Helaas voor de vraagstellers maar die bomen blijven toch echt privé bezit.

Een aantal privé exemplaren heb ik op deze pagina geplaatst.